Hopp til innhold
Akan logo
Camilla Lynne Bakkeng med blått filter over.

Bakrus koster arbeidslivet milliarder

En fersk undersøkelse fra Respons Analyse viser at 14 % av norske arbeidstakere har vært mindre effektive på jobb på grunn av alkohol dagen før. Dette har store konsekvenser for både produktivitet og arbeidsmiljø.

Ledere topper statistikken  

Tallene viser klare forskjeller mellom grupper i arbeidslivet. Menn (17 %) rapporterer oftere redusert effektivitet enn kvinner (9 %), og aldersgruppen 25 – 39 år er mest utsatt. Privat næringsliv (18 %) har høyere forekomst enn offentlig sektor (7 %).

Ledere utpeker seg med en høyere andel (24 %) som sier de har vært mindre effektive, enn blant øvrige ansatte inkludert mellomledere, tillitsvalgte og verneombud (11-15 %). Årsaken kan ligge i at ledere oftere er i situasjoner med jobben der det serveres alkohol som ved representasjon, jobbreiser og middager. I tillegg er høyere utdanning og inntekt assosiert med et høyere alkoholforbruk og gjør ledere mer utsatt.

Kostbar ineffektivitet for arbeidslivet  

Ifølge rapporten «Samfunnskostnader ved alkoholbruk» (Oslo Economics, 2022) koster sykefravær og redusert produktivitet grunnet alkohol samfunnet mellom 10 og 13 milliarder kroner årlig. I tillegg kan problematisk alkoholbruk føre til sikkerhetsrisiko, svekket omdømme og dårligere arbeidsmiljø. Med de nye tallene fra Respons Analyse er det grunn til å tro at kostnadene er enda høyere i 2025 enn i 2022.

Unødvendig kostnad

Ofte fokuserer vi på de som har et alkoholproblem eller en avhengighet når vi snakker om å forebygge i arbeidslivet. Den største andelen av kostnadene skyldes ansatte som tillater seg å komme på jobb i bakrus, nettopp fordi de ikke ser på sitt eget alkoholforbruk som problematisk. Dette gjør det vanskeligere å identifisere de som faktisk trenger hjelp.

Dersom vi blir tydeligere på at det ikke er greit å være på jobb med bakrus unngår vi ikke bare kostnadene, men det blir litt tydeligere hvem som har et problematisk bruk slik at vi kan tilby dem hjelp. 

En tydelig policy hjelper  

En tydelig og godt forankret alkoholpolicy kan bidra til å skape en trygg og inkluderende bedriftskultur. En slik kultur bidrar til at ansatte tør å be om hjelp selv hvis de har utfordringer, og til å si fra dersom de er bekymret for en kollega. For å sikre en god forankring kan virksomheter:

  • Diskutere hvordan dere vil ha det når det drikkes alkohol i sosiale jobbsammenhenger.
  • Definere rutiner for håndtering av påvirkning i arbeidstiden.
  • Involvere både ledelse og ansatte i utformingen av policyen.
  • Kommunisere tydelig for alle ansatte at formålet er å skape et trygt og inkluderende arbeidsmiljø.

Ønsker din virksomhet hjelp til å formulere en alkoholpolicy? Vi tilbyr kurs og veiledning for å komme i gang.

Undersøkelsen ble gjennomført i februar 2025 av Respons Analyse for Akan kompetansesenter.